Nabídka

ROSSBACH

FARM No. CZ41007721

Cider

Od roku 2011 se zabýváme výrobou cideru. V roce 2015 náš produkt zvítězil v testu MF Dnes a časopisu Svět potravin. Jako historicky první Češi jsme se přihlásili do mezinárodní soutěže GLINTCAP 2015 a dostali ocenění v podobě bronzové medaile. Další úspěchy přicházejí a máme z nich opravdovou radost.

Nově můžete koupit Rossbach v našem on-line obchodě.

Domácí cider - výroba

Chcete si sami vyrobit doma cider? Následující kroky a obrázky vám můžou posloužit jako základní návod. Při výrobě dbejte na vysokou čistotu, všechny nádoby a příslušenství předem vysanitujte a nechte okapat.

1. krok: Volba vhodných odrůd jablek, sběr a mytí

Do cideru vybírejte různě chutná stolní jablka včetně podřadnějších a starých odrůd. Smí být natlučená a lehce strupovitá, neměla by být nahnilá. Před mytím nebo drcením je tedy vytřiďte.
nasbíraná jablka na cider mytí jablek

2. krok: Drcení a lisování jablek - moštování

Jablka by měla mít správnou zralost, aby byla dosažena ideální cukernatost a kyselost. Pozor na zmoučnatění, pak byste nedosáhli dobrého výtěžku při lisování, který je zhruba 30 až 50%. Vyplatí se přidat enzym do drti a do moštu.
drcení umytých jablek lisování jablek na mošt

3. krok: Měření moštu a příprava kvasnic

Cukernatost změřte refraktometrem nebo hustoměrem. Pomocí PH papírků můžete změřit PH moštu. Na míchací podložce si v baňce rozdělejte kvasnice na cider. Pokud chcete kvasit přirozeně tzv. na divoko, tak kvasinky do moštu nepřidávejte.
měření PH jablečného moštu rozdělání sušených kvasnic na cider

4. krok: Kvašení jablečného moštu na cider

Během pár dní začne cider kvasit, pak zajistěte okolní teplotu 15°C. Kvasnou zátkou a trubičkou zamezte přístupu vzduchu. Průběžně ochutnávejte. Kvaste na stole, abyste po vykvašení cider mohli stočit hadičkou. Asi po dvou týdnech v závislosti na teplotě bude dokvašeno.
poslední fáze kvašení demižony a koštování

5. krok: Měření hodnot cideru

Počáteční, průběžnou a konečnou hustotu měřte hustoměrem. Na orientační měření obsahu alkoholu použijte vínoměr. Mezi hustotou respektive zbytkovým cukrem a alkoholem existuje korelace. Proto má hustoměr dvě až tři stupnice.
final gravity obsah alkoholu 6,5% obj.

6. krok: Filtrování

Cidr filtrujeme pro redukci kvasinek, optickou čistotu a stabilitu. Použijte deskový filtr a desky Becopad o správné pórovitosti v závislosti na míře zakalení cideru. Pro usnadnění filtrování nejprve opakovaně čiřte usazováním při nízké teplotě a stáčením. Při stáčení můžeme kvůli oxidaci přidat siřičitany, dávkování viz. zákon. Pro změření volné a vázané síry potřebujete laboratorní sadu.
filtrujme cidr deskovy filtr

7. krok: Stáčení

Před stáčením by měl cider zrát v dubovém nebo nerezovém soudku, aby se zlepšily jeho senzorické vlastnosti. Pro sycení a stáčení do lahví budete potřebovat hobby lahvovací sadu. V případě zájmu o zapůjčení sady a dalšího vybavení nám napište na cider [na] rossbach.cz.
stáčení doma nalahvovaný cider

Rossbach Cider

Naše značka farmářského cideru. Více informací najdete na www.rossbach.cz

Degustační přehlídka českých výrobců domácího cideru, Praha 2013.
Ochutnávka českých ciderů ve Veltlinu

A jak to chutnalo? To popsali degustacemi zběhlí Pivnici.cz
ochutávka Praha 2013

Rossbach na výstavě jablečných vín a ciderů ve Frankfurtu 2013.
Rossbach ve Frankfurtu

Rossbach a Appaloosa
Rossbach a hřebec appaloosa

V dubnu 2015 získal Rossbach polosuchý bronzovou medaili na mezinárodní soutěži v Americe.
Náš produkt získal bronzovou medaili v USA

Osvědčení BIIAB level 2 - kvalita piva a sklepa
Kvalita piva a sklepa - certifikát z Anglie

Výlet na Perry's Cider farmu v anglickém Somersetu.
At Perry's farmhouse cider farm in Somerset

Copyright ©1987-2014 Vendyranch, všechna práva vyhrazena | creative webdesign